Yleismittarin käyttö

Yleismittari


Tasavirta | DC | Direct Current |

Tasajännitteen mittaaminen kolmella eri mittarilla, huomioi mittapäiden sijainti COM (maa, musta) ja V (plussa, punainen).
Mittapäiden puutteessa käytin itsetehtyjä mittapäitä joissa plussassa on pieni nippuside.

Tasavirtaa mitatessa huomioi mittapäiden sijainti, eli COM (maa, musta) pysyy samassa, mutta plussan mittapää (punainen) menee sulakkeella varustettuun mittapään paikkaan. HUOM! tällöin virta kulkee mittarin läpi, jolloin riippuen mittarin sulakkeen koosta sen läpi voi syöttää maksimillaan 200mA-10A. HUOM! kun lopetat virtamittauksen, laita mittarin mittapäät takaisin COM/V paikkoihin, jottet vahingossa mittaa jännitettä mittapäiden ollessa näin, tällöin akku pamauttaa oikosulkuvirtansa ja 100% tapauksessa sulake napsahtaa mittarissa.

Vaihtovirta | AC | Alternating Current

Vaihtojännitteen mittaaminen kolmella eri mittarilla, huomioi mittapäiden sijainti COM (maa, musta) ja V (plussa, punainen).
Mittapäiden puutteessa käytin itsetehtyjä mittapäitä joissa plussassa on pieni nippuside.

Ohm

Ohm eli resistanssi. Tätä mittaustapaa käytetään, kun lasketaan kaiuttimen kytkentää, sähköteknisesti siis mitataan kuinka paljon resistanssia puhekelan ympärillä oleva kuparilanka tuottaa.

Ohmeja mitatessa musta mittapää on COM (maa, musta) -paikassa ja punainen mittapää on V (punainen) -paikassa.
Yleismittari on ohmin kohdalla (katso merkki otsikon alta). Kaiuttimilla voi olla erilaisia kytkentöjä riippuen puhekelojen määristä ja puhekelojen ohmeista. Katso kaiutin -osiosta miten saat erilaisia kytkentöjä tehtyä.

Piippaus -toiminto

Tällä yleismittarin toiminnolla pystyy tarkistamaan esimerkiksi kumpi johto on kumpi mitetessa pitkää erillissarjan parikaapelia joka kulkee osittain tai kokonaan verhoilun alla ja ei ole varmuutta kumpi johdin on plussa kumpi miinus (jos johdossa ei ole merkintöjä, tai matkanvarrella johdinta on jatkettu ja järjestys vaihtunut).

Toinen mittapää asetetaan johtoon ja toisella kosketetaan kuparia johdon toisessa päässä, se johdin jossa yleimittarin summeri huutaa on se johto missä toinen mittapää on. Tällä toiminnolla voi myös tarkastaa mm. onko puhekela poikki, onko maadotusjohto korissa kiinni, onko jokin johto poikki matkalta, onko auton lampun lanka palanut yms yms. Ensiksi kannattaa kuitenkin testata että summeri ei ole rikki ja laittaa yleismittarin mittapäät yhteen ja todeta että summeri soi.

Mittapäiden käytöstä
Mittapäiden johdot ovat yleensä melko ohkaiset, joten ole varovainen ettei hento kuparilanka sula mittailessasi suuria virtoja.
Moni asia johtaa sähköä, kaikki vähän erilailla. Pidä huoli, että mittailessasi pidät mittapään muoviosista kiinni etä itse mittapäistä, sillä kehokin johtaa sähköä, hikinen etusormi johtaa melko hyvinkin joten se saattaa aiheuttaa outoja lukemia ohmimittauksissa, tosin harvoin, mahdollisuus on silti.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *