Gain / Level -tason säätäminen

Ihan liian monta kertaa kysytty, yhtä monta kertaa haukuttu ohje.

Lyhyesti aloittelijoille: tehoa ei voi mitata suoraan jännitteestä, siihen tarvitaan aina joko virta tai impedanssi jonka avulla saat todellisen tehon laskettua. Mikäli kuitenkin näin haluat säätää laitteistosi on ohje tässä.

Lyhyesti MB harrastajalle: vahvistimen lupaamat tehot saat irti vain kääntämällä tarpeeksi kaikkia namiskoja sinne kaakon puolelle, etsi omasta laitteistostasi piste jolloin MB raidalla tulee eniten jännitettä kaiuttimelle sen ollessa kytketty kiinni ja kotelossa. Pidä huoli ettei puhekela pääse lämpenemään liikaa MB raidan soitossa ja että soitettava signaali on puhdasta.

Tämä on minun tekemä ohje ja melko vanha, kuitenkin ”teoriapuolella” paikkansapitävä, mainittakoon vielä todelliset tehot saat ulos vain laskemalla jännitteet virralla.

—————- säätäminen Yleismittarilla—————-
Laita soittimestasi kaikki mega-hyper-x-bass-boostit pois päältä ja pidä ne pois päältä.
Laita Loudness pois ja pidä se pois.
+-bass +-treble +-mid säädöt 0:n eli keskelle, ei plussaa, ei miinusta.
jos soittimessasi on erillinen subwoofer ulostulo, säädä subwooferin volumekanava maksimiin (itsellä 0-15(alpine CDE178BT))
tarkista onko vahvistimessasi -+dB subwooferille, jos on säädä sekin keskiasentoon eli ”0”.
ota vahvistimesta kaikki HPF/LPF/SUBSONIC pois päältä!

 

1:ota kaikki kaiutinpiuhat vahvistimestasi pois
2:laita yleismittari subkanavasi/siltaamaasi subkanavaan + plussaan – miinukseen.
3:yleismittari AC 200V asentoon, itsellä oli FLUKE:n perusmitteri joka valitsi alueen itse. eli laitoin vain AC~ -asennon.
4:soittimesta soimaan levy jossa on 50Hz: pistetaajuus nauhoitettu 0dB tasolla.

Pistetaajuudet löydät osoitteesta:
http://www.lisääbassoa.fi/sisaanajo-taajuuksia/

5:sitten lyöt soittimestasi jenkaa täyteen / pisteeseen jossa soittimesi alkaa särkemään (maksimiarvosta muutama pois, on hyvä. itsellä 35max ja 25 on arvo jolla soitan)
yleismittari näyttää nyt jotain arvoa välillä 20-100Vac riippuen kuinka pielessä Gaini on.
sitten säädä gainia pienemmälle / isommalle, kunnes arvo on ennaltalasketun arvon tienoilla. (esim 600wrms @ 4ohm = 48,9Vac)

nyt se o sitten säädetty, eli kun laitat soimaan minkätahansa piisin, vääntämällä jenkat soittovolumeesi ei elementti saa liikaa jännitettä.

laskukaava on siis neliöjuuri [halutut watit * kaiuttimen kytky = voltteja eli sqrt(75Wrms*4ohm)=17,32V (S-7006 antaa 75W @ 4ohm)

Esimerkiksi, jos sinulla on 50wrms etukaiuttimet, (sqrt(50*4)=14,14V) laita etukaiuttimien gaini 14,14V tienoille, tällöin voit ajaa isolla vahvistimella heikompia kaiuttimia ja soittovolumella soittaessa ei tarvi pelätä, että kaiutin hajoaa liiallisen tehon seurauksena.

Kannattaa myös tsekata käytännössä tuo voltit, eli soitat musiikkia ja mittaat kaiuttimelle menevää jännitettä. Tästä voit päätellä suurinpiirtein tehot, mutta vain suurinpiirtein sillä tehon laskemiseen tarvitset myös pihtimittarilla mitatut virrat.

——————————–

 

Gain/Level -tason säätäminen MaxBOOM / EMMA ESPL -kilpailuja silmälläpitäen.

Ensiksi tarkistetaan koska soitin menee särölle, tähän löytyy ohje kohdasta:
http://www.lisääbassoa.fi/soittimen-saron-mittaaminen/

 

Sitten jätetään soittovolume sinne maksimiin, tai maksimi -1naksu.
Nostetaan gainia kaiuttimet kytkettynä kiinni, soitetaan joko 0dB raitoja (MaxBOOM:a ajatellen) tai sitten -6dB raitoja (EMMA ESPL:ää ajatellen)

Äänenpainemittari kotelossa tarkistetaan, että volumen maksimi ja maksimi -1naksu välillä on vielä samanverran nousua, mitä soittimella näiden kahden välillä (1-2dB).

Nostetaan gainia, kunnes raja tippuu alle 1dB/naksu, tyyliin 0,5-0,8dB välille.

Siirretään mittari mittauspisteeseen ja toistetaan sama, nostetaan gainia karvanverran ja testataan nouseeko lukema lasilla vai ei.

Jos ei nouse jätetään gaini kohdalleen.

Soitetaan 16-30sek, mitataan otetaan korkein piikki ylös.
Soitetaan 16-30sek -1 naksulla otetaan korkein piikki ylös.

näiden kahden piikin välillä tulee olla nyt suurinpiirtein samanverran eroa, kuin kotelon sisällä mitattu.
Mikäli ei ole, soitat säröllä.

Maksimisoittovolan etsiminen on haastavaa. Yleensä nostetaan gainia vain siten, että luku lasilla nousee ja seon siinä. Kuitenkin nousua voi olla vielä enemmän, jos soittaa hieman vajaalla gainilla, aavistuksen basboost vahvitimelta päällä, siten ettei mene vielä särölle, piikki on aavistuksen hiljaisempi, mutta matalat ja korkeat voivat soida huomattavastikin lujempaa.

Kannattaakin siis viettää aikaa mittailessa ensiksi puolella teholla soittimen ja vahvistimen säätöjä, ja sitten kokeilla maksimiteholla toimiiko sama vielä.
Maksimilla soitellessa täytyy pitää huoli, että akusto on täynnä kokoajan eikä päästä säröllä elementtejä lämpenemään liikaa, sillä lämpötila nostaa resistanssia ja resistanssi vastustaa virrankulkua joten teho laskee.

HUOM! Sehän on nyt sanomattakin selvää, että sulakkeet ja protectionit pitää olla päällä, jottei vahvistimesta nouse savu.
Mikäli jokin porsii, se ei ole sivuston ylläpitäjän syy, jokainen on vastuussa omasta tekemisestään. 

4 vastausta artikkeliin “Gain / Level -tason säätäminen”

 1. Mites toi kun maxboomin sivuilla on volttilaskuri jonka mukaan focus fx-1500 voi laittaa 53Vac mutta 50Vac ylemmäs laittaa niin alkaa vahvari vinkumaan onko jokin vialla?

  1. sitä ne komponentit tekee, autostudio 4500MKII:ssa melkeen tunnistaa biisin, jos tarkkaan kuuntelee vahvaria 🙂

 2. Ymmärsinkö oikein että 1. Mitataan soittimen säröytyminen esim.maxboom 50hz pistetaajuudella 2. Lasketaan volttilaskurilla tehopenkissä mitattu volttimäärä 3.säädetään soittimen volumi säröttömälle alueelle ja käännetään vahvistimen gainia että mittari näyttää halutut voltit 4.sädetään suotimet 5. Mitataan saatu teho ja verrataan lukemaa laskurin antamaan tehoon?
  Onkohan maxboom laskurissa oleva gz 1.4000 sama tai uudempi kuin gz Plutonium 1.4000D

 3. Moro

  Ymmärsinkö oikein että soittimesta alpine CDE178BT, kun samallainen itselläkin on, kyseisen soittimen subbarille oleva LPF myös pois/auki 200 hz? Ja onko suositeltavaa vahvistimesta säädettäessä LPF 60hz laittaa soittimen LPF myös 63hz vai jättää kokonaan auki?

  Jamatsku

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *