T-Line kotelo

T-line eli Transfer line on hieman erikoisempi koteloratkaisu bassolle.

T-line @ www.peranurkka.net

T-line:n kotelo tukee puoliavoinaisen seisovan aallon teoriaa:

cetpwave

 

Kotelo ”viritetään” siis haluamaan vireyteen käyttämällä taajuuden 1/4 -osa pituutta.

”Peukalosääntöinä” voidaan pitää seuraavia asioita:

  1. – viritystaajuus = elementin Fs
  2. – portin ala = elementin kartion ala
  3. – teräviä kulmia ei saa olla kotelossa
  4. – mitä vähemmän 90-asteen mutkia sitä parempi

Ideaalisesti esim 8″ elementti 30Hz T-line kotelossa on paras rakentaa asentamalla elementti 286cm pitkään 8″ putkenpäähän ja toiseenpäähän 8″ pyöristykset.

Kotelossa pitää välttää 90 asteen kulmia, sillä jokainen mutka vähentää ilman liikettä -50%. Ääni kantaa kuitenkin ulos jokatapauksessa.

Nurkat täytyy pyöristää T-Line -kotelossa, jotta vältytään kotelon sisälle syntyvien seisovien aaltojen syntymistä. Toinen tapa on täyttää tunneli huokoisella materiaalilla (vanulla). Tämä vaimentaa huomattavasti painetta, mutta estää tehokkaasti korkeiden taajuuksien seisovien aaltojen syntymistä, jolloin basson toisto on äänenlaadultaan parempi.

Portin eli ”tunnelin” ala pitää olla lähellä elementin kartioalaa, jotta ääni ei kompressoidu joutuessaan porttiin, vaan pääsee vapaasti liikkumaan.

Viritystaajuus on valinnallinen, kuitenkin kannattaa välttää virittämästä alle elementin Fs:n, sillä jos elementin Fs = 40Hz ja virität tunnelin 30Hz ja soitat 30Hz tai alle biisejä, kasvaa elementin liikerata äkkiä liian pitkäksi ja se voi helpostikin antautua. Jos elementti ei koe juuri yhtään vastapainetta ”T-Line kotelossa”, niin sen liikerata on kuin free-airina soittaisi. Eli Matalimmillaan elementin Fs = kotelon viri ja vältetään soittamasta biisejä joissa on taajuuksia alle Fs:n.

T-linen rakentamiseen tarvitset oikeastaan vaan elementin parametreista Fs:n jonka syötät laskuriin joka laskee sille taajuudelle 1/4 -osan joka on portin pituus.
Laskuri löytyy täältä:
http://www.xn--lisbassoa-x2aa.fi/mrdb/11.php

Lisäksi tarvitset portin alan jonka voit laskea täältä:
http://www.xn--lisbassoa-x2aa.fi/mrdb/7.php

 

Esim 8″:lle sopiva portin ala on 400-450cm2

————————————————————————————–

Arttu Suokko:n malliesimerkki:

8″ liki 3m putken päässä

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *