Kaiuttimen kunnon testaaminen

Elementin kunnon testaaminen yleismittarilla
Jos on syytä epäillä että elementin puhekela olisi palanut poikki on pari keinos testata sen kunto.
Ensiksi perinteinen ”rahiseeko” -testi jossa painellaan puhekelaa tasaisesti molemmilla käsillä tai yhdellä kädellä pölykupin reunoilta, kuitenkin varotaan painamasta pölykuppia klommolle. Jos kuuluu selkeää rahinaa, se tarkoittaa sitä, että puhekela on palanut karrelle ja kuparisäikeet raapivat magneetin sisäpintaa aiheuttaen rahisevan äänen.
Jos kuitenkin painat vain toiselta reunalta ja joudut ”hakemaan” asennon jossa rahina kuuluu, se tuskin on rikki, sillä tällöin luultavasti painat puhekelaa vinoon ja se siitäjohdosta raapii magneetin pintaa. Paina siis tasaisesti.

Toinen tapa testata elementin kunto on kytkeä se yleismittariin ja laittaa yleismittari ohm -asentoon (katso yllä).
Mitataan alimmalla asteikolla elementin resistanssi, jos vastaa edes suurinpiirtein oikeaa lukemaa on elementti mitä luultavammin vielä ehyt, kuitenkin tämän jälkeen painetaan kalvoa ja katsotaan mitenkä ohmit käyttäytyy. Varovasti painaessa riittää 20Ohmin asteikko, mutta nopeammin painaessa ohmit ampaisevat taivaisiin ja joudut nostamaan asteikkoa aina megaohmiluokkaan, esim testivideossa 8ohmin yksipuhekelainen 10″ basso tuottaa parhaimmillaan noin 0.555Mohm eli 8ohm -> 555000Ohm.
Muista että et pidä käsin kiinni mittapäistä, sillä kehon resistanssi saattaa olla alhaisempi mitä kelan tuottama ohm ja sähkö kulkee luonnollisesti sieltä mistä sen on helpoin kulkea.

Huomioi, että halvemmat yleismittarit eivät välttämättä kestä tämänkaltaista ohmimittausta, sillä kalvoa painellessa se luo vaihtojännitettä. Yleismittarin ollessa ohmiasennossa se saattaa rikkoa mittarin. Tällöin voit kokeilla samaa mittaamalla pelkkää vaihtojänitettä, mutta asteikko paljon pienempänä.

tein lyhyen videon ohmimittauksesta:

team #peränurkka | puhekelan eheyden todistaminen ohmimittauksella

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *