Miten vahvistin kiinni autoon?

Jokainen on joskus aloittanut autohiffiuransa miettimällä tätä kysymystä.

Yleensä vahvistimen manuaalista voi lukea asennusohjeet ja tarkoitetut sulakekoot, mutta käytetyn vahvistimen ostaessa ei aina tule ohjeita mukana.

 

Älä panikoi, me autamme.

Ensiksi tutustu vahvistimen virtapuoleen ja etsi sieltä  plussapuoli ( Battery / + ) tähän kytketään akulta mahdollisimman paksu kaapeli akun plusnavasta.
Kaapeliin kannattaa laittaa sulake. Sulake on joko ANL laattasulake, automaattisulake Mini ANL laattasulake tai AGU putkisulake.

Sulakekoko kannattaa mitoittaa käytettävissä olevan kaapelin mukaan.
http://www.xn--lisbassoa-x2aa.fi/mrdb/6.php

Plus -terminaalin vierestä löytyy miinusterminaali (- / GND), tähän laitetaan vähintään samanpaksuinen kaapeli joko suoraan akulta tai auton rungosta.

Kannattaa huomioida, että sähkö kulkee piirissä ja se kulkee tasan niin hyvin, kuin sen lenkin heikoin lenkki antaa läpi sähköä.
Jos siis etuakulta tulee, 50n kaapeli vahvistimelle, vahvistin maadoitetaan runkoon 50n kaapelilla, niin pitää myös etuakun maadoitus muuttaa vähintään 50n kokoiseksi, jotta koko lenkin matkalta minimikaapelikoko on 50n.

Plus ja miinusterminaalin välissä tai välittömässä läheisyydessä on herätevirran terminaali. (RMT= tähän, sinun tulee kytkeä soittimen takaa herätevirta, jotta ainakun soitin käynnistyy, käynnistyy myös vahvistimet.
Mankan takana olevassa johtonipussa on sininen johto, jossa on valkoinen raita. Tämä sinivalkoinen kaapeli on mankan herätejohto, josta pitää viedä vähintään 1n kaapelilla herätevirta vahvistimelle.

Samalla, mankan takaata tulee viedä sgnaalijohdot, eli RCA -johdot (punainen ja valkoinen liitin).
Nämä RCA -johdot kytketään vahvistimen ”INPUT” -liitäntöihin.

Tässä oli vahvistimen peruskiinnitysohje, sivuiltamme löytyy vahvistimen säätämiseen lisää ohjeita:
http://www.lisääbassoa.fi/lpf-ja-subsonic-saataminen-yleismittarilla/
HUOM!
50n -kaapelin ”n” tarkoittaa ”neliötä” eli 50n -> 50neliöinen -> 50mm2 kaapeli.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *