Vaimentaminen

Auton vaimentaminen
Auton vaimentamisessa voidaan käyttää monia eri materiaaleja, riippuen mitä halutaan vaimentaa.
Kova, kiinteä vaimentaa matalia taajuuksia hyvin:
-Raskasbitumimatto (Motonet, Biltema,Etola)
-Vaimennusmatot (Dynamat, SilentCoat, Alpha Damp jne jne (yleensä kuvioitu foliopinnoitettu bitumimatto)
-Ruiskutettavat bitumit (NoiseKiller, Alustamassat)

Näiden vaimennusmattojen vaimennusteho tulee sen massasta, ne vahvistavat peltiä ja nostavat niiden massaa jotta niiden värähtelytaajuus nousee ylöspäin. Tällöin matalat maantiehurinat vaimenevat.
Raskaita vaimennusmateriaaleja käytetään myös MaxBoom harrastajien keskuudessa, mutta kannattaa pitää huolte ettei auton vaimentaminen laske auton viritystaajuutta alle asteikon (35Hz) jolloin hyöty vaimentamisesta poistuu ajatellen kilpailemista)
Jälleen kerran jokainen auto on erilainen, jotta yhtenevää ohjetta pystyisi tekemään, sanotaan kuitenkin että paras tapa vaimentaa auto on purkaa se ensiksi pelleille, laittaa YKSI matto kiinni, kasata verhoilu takaisin ja töräyttää dB mittarille lukema. Tätä toistetaan niin kauan, kuin luku nousee. Aikaavievää touhua, mutta kannattavaa.

Huokoinen materiaali vaimentaa korkeita taajuuksia hyvin:
-Solumuovi (Dynaline ?)
-Puristemassat (Motonet, Biltema)

Solumuovi -tyylistä ratkaisua käyttävät käytännössä kaikki vaimennusmateriaaleja tekevät yrityksen johtuen sen sutoystävällisyydestä. Solumuovi ei ime vettä sisäänsä ja on kevyttä. Solumuovitylinen vaimennusmatto vaimentaa korkeita taajuuksia, kuten tuulen aiheuttamaa ulinaa.

Puristemassa -tyyliset vaimennusmateriaalit ovat tuttuja veneiden konehuoneen vaimentamisesta sekä auton konepellin aluset sekä auton lattiamaton alla olevat huokoiset matot. Käytännössä erilaatuisia vaahtomuovipaukuroita puristetaan yhdeksi paksuksi levyksi. Levy vaimentaa tehokkaasti, mutta on paksua (1-3cm), lisäksi matto imee vettä kuten pesusieni, joten se on hieman riskialtista asentaa autoon metallipintjea vasten.

Huokoisien vaimennusmateriaalien käyttö MaxBoomissa on sallittua, sekä laadullisesti että määrällisesti, koska ne eivät vaikuta matalien äänien toistoon nostavasti. Pahimmassa tapauksessa liiallinen huokoisten materiaalien käyttö autossa vaimentaa mataliakin ääniä absorvoivasti pois joten luku huononee.

Kiinteiden bitumimattojen käyttö on sallittu MaxBoomissa rajoitetusti (LUE luokkakohtaiset SääNNöT).

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *