LPF ja Subsonic säätäminen Yleismittarilla

Suotojen mittaaminen, ja laittaminen kohdalleen (subi)
HPF eli High Pass Filter on suodin joka suotaa taajuuksia tämän avulla asetetun arvon alapuolelta, eli tällä suotimella säädetään pois liian matalat taajuudet joita basso ei välttämättä pysty tuottamaan kunnolla.
Subsonic on HPF -suodin, mutta nimetty subsonikiksi, koska se suotaa taajuuksia jotka ovat alle ”ihmiskorvan” kuulon jota nimitetään lontoonkielellä subsonic frequencies.

LPF eli Low Pass Filter on suodin joka suotaa annetun suodon yläpuolelta taajuudet. Tällä säädetään korkeat taajuudet pois subwooferilta joita subwoofer ei pysty hyvin tuottamaan.

Suotojen asettaminen MaxBoom -raidalle
MaxBoom -raitaa soitettaessa subille tarvitaan vain 35-56Hz taajuudet, tällöin voidaan suodattaa muut taajuudet pois jotta elementti pystyy keskittymään vain näiden taajuuksien soittamiseen. Laitat siis soittimesta soimaan 35Hz ja mittaat vahvistimen kaiutinterminaaleista (osiossa vahvistin) jännitettä. Ruuvaat HPF/Subsonic -ruuvia ylöspäin, kunnes yleismittari näyttää suurinta lukemaa. Sama tehdään myös 56Hz taajuudelle, mutta ruuvataan LPF -ruuvia alaspäin, kunnes jännite on suurimmillaan. Tällöin subsonic/LPF eivät leikkaa MaxBoomissa soitettavia taajuuksia pois.

Suotojen mittaaminen ja laittaminen kohdalleen (erillissarjat)
HPF eli High Pass Filter on suodin joka suotaa taajuuksia tämän avulla asetetun arvon alapuolelta, eli tällä suotimella säädetään erillissarjoille tai diskanteille haitalliset matalat äänet pois, jotta kaiutin pystyy keskittymään korkeiden äänien tuottamiseen.

LPF eli Low Pass Filter on suodin joka suotaa annetun suodon yläpuolelta taajuudet. Tällä säädetään korkeat taajuudet pois keskiääniltä jotta saadaan jokainen kaiutin toistamaan niilletarkoitettuja taajuuksia. (subillle 20-60, keskiäänille 60-2000, diskanteille 2000-22000 (Hz))

Suotojen mittaaminen ja laittaminen kohdalleen (erillissarjat/subi) yleismittarilla
Huomioi, että subwoofer (20-60Hz) midbass (50-150Hz) midi (100-1500Hz) diskantti (1500-20000Hz) käyttävät eri taajuusaluette osittain ristiin.
Joka säätäjällä on omat suosikit mihin ne kannattaa säätää, mutta yllä olevat arvot voidaan pitää arvioina. Kannattaa tarkistaa kytkemäsi kaiuttimen tehtaalta asetetun toistoalueen ja sääätää sen mukaisesti HPF ja LPF.

Nytkun säädämme suotoja, pitää muu laitteisto olla toimintakunnossa, kaiuttimet otetaan irti ja volume nostetaan reippaasti sinne missä suunnittelemme maksimin olevan (olethan tarkistanut soittimen särön jo). Varmuuden vuoksi otetaan yksi volumenaksu alaspäin, sillä ilman kuormaa tulee enemmän puhtia vahvistimesta ulos, niin vältytään ääripään laitteistorikoilta.

Säädetään yleismittari AC 200V asentoon ja laitetaan kanavaan 1 (Huom kanavat toimivat aina pareina (CH1CH2) (CH3CH4) ellei sinulla ole korkeatasoista vahvistinta jossa saa viiveet yms säädettyä joka ulostulolle, tällöin lue sitä vahvistimen manuaalia.

CH1:ssä kiinni +- tai voit jopa laittaa CH1 + CH2 – jolloin lukemat ovat kaksinkertaiset mitä yhden kanavan anti, mutta on helpompi huomata suodon vaikutus.

Oletetaan että kytket midbass kaiutinta toistamaan 50-150 alueen.
Laita 50Hz soimaan mankasta, nosta subsoniccia tai laske HPF nollatasoon ja ala nostamaan sitä kunnes jännite tippuu muutaman voltin, joku 2-4V mikäli molemmissa kanavissa on mittapäät 1-2V mikäli vain toisessa lähdössä. subsonic on HPF suodin joka poistaa säädetyn arvon alta taajuudet, tällöin säädimme ettei midbass koita toistaa 0-50Hz väliltä taajuuksia.

Laita 150Hz soimaan ja nosta LPF niin korkealle kun pystyt, nyt laske LPF:ää kunnes jännite tippuu (1-2V CH1/ 2-4V CH1+CH2) tällöin estämme kaiuttimen soittamasta yli 150Hz taajuuksia.

HUOMAA: miten laitoimme HPF:n ja LPF:n ”väärinpäin” eli HPF alataajuuksille LPF ylätaajuuksille, tällätavalla saat rajattua toistoalueen.

Menetelmä on sama kaikille kaiuttimille, taajuus vaan pitää vaihtaa sopivaksi (ks. yllä esimerkkitaajuudet joka kaiuttimelle)

Monet vahvistimet eivät tue korkeita LPF tai matalia HPF taajuuden asettamista, jolloin suotojen asettaminen täytyy hoitaa joko passiivisuotimin (kaiuttimien mukana tulevat kikkareet), mankasta käsin tai DSP signaaliprosessoria käyttäen. Mankan ja DSP:n säädöt ovat aina uniikkeja omille laitevalmistajille joten kaikkia niitä on turha käydä tässä läpi.
10-70Hz taajuudet voit ladata täältä:
http://sata.pp.fi/Mrop/autohifiopas/10-70Hz%20-3DBFS/ team #peränurkka | 10-70Hz -3DBFS

Toinen ohje säätämiseen (uudempi):

Jakotaajuudet säädetään asettamalla Yleismittari Vaihtojännite asentoon:

Lue lisää yleismittarin käytöstä lisääbassoa.fi sivulta:

http://www.xn--lisbassoa-x2aa.fi/yleismittarin-kaytto/

Pieni huomautuksen sana:
Videolla säädetään Subsonic ja LPF siten, ettei suodot vaikuta 30Hz ja 60Hz taajuuksien soittamiseen.

Suoto ei kuitenkaan ole voltin tiputtuaan juuri siinä 30Hz tai 60Hz kohdalla, vaan hieman yli/ali. Video kuitenkin on hyvä, koska siinä selitetään useamman rivin verran tekstiä lyhyesti ja ytimekkäästi.

Täytyy kuitenkin pitää mielessä jakojyrkkyydet, eli vahvistimissa ja soittimissa olevat LPF, HPF ja Subsonic on aina jonkinasteisen jakojyrkkyyden rajoittamia.

Jyrkkyys on yleensä 6-12-24dB/oct.

dB/oct tarkoittaa, että signaali vaimentuu tietyn verran desibelejä per oktaavi. Oktaavi on taajuuden kaksinkertaistuma tai ”jaettuna kahdella”.
Eli 24dB/oct @ 60Hz tarkoittaa sitä, että 120Hz tulee 24dB hiljempaa mitä 60Hz.

 

Sama esimerkiksi 4000Hz HPF 12dB/oct tarkoittaa, että 2000Hz:ssä signaali on 12dB hiljempi,  1000Hz:ssä se on 24dB,  500Hz 36dB, 250Hz 48dB jne jne jne.
Se ei siis ole suora seinä, että STOP tätä alemmat taajuudet ei soi, vaan se vaimenee.

Hieman osviittaa antaa se, että 3dB nousu/lasku tarkoittaa tehon kaksinkertaistumista.

 

Autosoundin sivuilta löytyi hyvä kuva mitenkä eri jakojyrkkyydet toimivat, käykää siis tsekkaamassa koko jakosuotimia koskeva juttu AutoSoundin sivuilta:

http://www.autosound.fi/index.php/jakosuotimet.html

 

Taajuudet säätämiseen löydät täältä:
http://www.lisääbassoa.fi/sisaanajo-taajuuksia/

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *